Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy z makiem i orzechami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 60 dag
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 5 sztuk
cukier puder 3/4 szklanki
cukier wanilinowy
śmietana 18 proc 3 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mak
mak 60 dag
jajko 3 sztuki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
miód sztuczny 2 łyżki
margaryna 1 kostka
cukier 25 dag
orzechy włoskie 20 dag
olejek migdałowy kilka kropel

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy z makiem i orzechami

CIASTO: Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem wanilinowym. Dodać margarynę, posiekać nożem. Dodać żółtka i cukier puder. Wyrobić, pod koniec dodać śmietanę. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkować i dać na blachę. MAK: Następnie sparzyć mak ok. 1 godziny. Przemleć przez maszynkę 3 razy. Do maku dodać miód, jajka, mąkę, cukier i wymieszać mikserem wszystko. Pod koniec dodać letnią roztopioną margarynę, orzechy i kilka kropel olejku. . Wylać na ciasto. Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć mak i wstawić do piekarnika. Piec ok. 1 godziny. Ciepły posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 15.01.2012 09:01
pyszne ciacho.mniam !
Juleczka20 06.01.2012 09:32
pyszniutki
gottrina 24.11.2011 09:39
wygląda apetycznie aż chce się zjeść

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak