Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka orzechowe

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 2 sztuki
śmietana 3 łyżki
orzechy włoskie
DODATKOWO:
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka orzechowe

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać przez sito i dać na stolnicę, następnie dodać do mąki kostkę margaryny i posiekać nożem. Później wbić do tego dwa żółtka i dodać śmietanę. Wyrobić z tego ciasto.
Krok 1 - Ciasteczka orzechowe foto
2
Gdy ciasto będzie gotowe rozwałkować. Orzechy włoskie wyłuskać i włożyć do miski. Posiekać blenderem (lub nożem). Później dawać po trochu na ciasto.
Krok 2 - Ciasteczka orzechowe foto
3
Wykrawać ciasteczka.
Krok 3 - Ciasteczka orzechowe foto
4
Kłaść na brytfannie. Smarować roztrzepanym jajkiem i posypywać orzechami. Piec ok. 20 minut w 180 st. Po wyjęciu ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Ciasteczka orzechowe foto
5
Smacznego!
Krok 5 - Ciasteczka orzechowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 09.08.2012 22:14
jak dla mnie bomba
rjustysia 27.03.2012 11:27
świetne ciasteczka :)
pioge7 11.03.2012 08:27
pycha
KasiaK90 11.02.2012 11:09
pyszne
malaczarna23 11.12.2011 14:18
pyszniutkie
tomek18 14.11.2011 09:51
super ciacha
sylwia / sytofala 26.10.2011 16:34
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak