Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przymulony lin

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lin kilka szt
smietana 18% 1 duże opakowanie
cebula 1-2 szt
masło 125 g
sól do smaku
pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku
koper posiekany, do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Przymulony lin

Na samym początku lina należy wypatroszyć, umyc i pociąć na mniejsze kawałki , tzw. dzwonki. Co ciekawie, nie trzeba obierać go z łusek. Podczas smażenia łuski \"wytopią się\" i dzięki nim danie będzie miało charakterystyczny smak. Dzwonki posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. W międzyczasie rozgrzać patelnię z dodatkiem masła. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Dzwonki ryby ułożyć na patelni. Przysmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Później dodać cebulę i jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu. Pod sam koniec wlać śmietanę i dusić na małym ogniu około 15-20 minut. Pod sam koniec można dodać do sosu posiekany koperek. Powyższe danie smakuje wysmienicie z ziemniakami :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak