Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

warzywna terrina z dynią

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 30 dkg.
pomidory 16 szt.
ser bocconcini lub mozarella 40 dkg.
sos
musztarda gruboziarnista 1 łyżeczka
ocet balsamiczny 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
rokietta 1 pęczek
bazylia 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: warzywna terrina z dynią

dynię obrać wydrążyć miąższ umyć i pokroić na plasterki o grubości 1cm.powinno być jej tyle aby wyłożyć dno blachy,posmarować dynię z obu stron oliwą i układać na wyłożonej folią aluminiową blasze po czym upiec ok.20-30min.aż dynia będzie miękka wystudzić,pomidory umyć najlepiej jak są podłużne do tej potrawy rozcinać wzdłuż na połowę i usunąć pestki,ser pokroić w plasterki grubości ok.0,5cm.i układać w formie warstwy kolejno pomidory,umyte liście bazylii,ser,pomidory,liście bazylii,ser,dynia,liście bazylii,pomidory,ser,liście bazylii,pomidory i na koniec ser,tak aby powstała zapiekanka z dynią w środku,pomidory układać skórką do dołu i sypać świeżo zmielonym pieprzem kolejno każdą warstwę,przykryć folią i wstawić na noc do lodówki,następnego dnia przygotować sos do słoika wlać ocet balsamiczny,oliwę z oliwek,musztardę zakręcić szczelnie słoik i dokładnie wymieszać,następnie wyjąć terrinę z foremki do góry dnem i kroić w grube plastry,na talerzach układać umyte liście rokietty a na nich plastry terriny tuż przed podaniem polać sosem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 16.06.2012 08:11
fajne
RenataZ-et 08.06.2012 21:35
super obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak