Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z zielonej soczewicy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wywar warzywny 1 litr
koncentrat pomidorowy
ząbek czosnku 4 szt
małe cebule 2 szt
oliwa 100 ml
boczek 10 dag
mąka 1 łyżeczka
pieprz, sól
soczewica zielona 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z zielonej soczewicy

Soczewice wypłukać i zostawić na noc w wodzie. Następnego dnia zalać ją zimnym wywarem tak by nad ziarnami utworzyła się warstwa wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać oliwę, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Gotować około 1 godziny na małym ogniu. Boczek, cebulę pokroić i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać zmiażdżone trzy ząbki czosnku i mąkę. Rozprowadzić zimną wodą, wlać do zupy i doprowadzić do wrzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamyk 10.04.2012 08:41
ciekawa taka zupa
aacaac 13.11.2011 08:40
super
kriso 25.10.2011 20:33
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak