Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likier orzechowy

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wódka 1 litr
cukier 1/2 kilograma
Cynamon cały Prymat 1 sztuka
Goździki całe Prymat 5 sztuk
orzechy włoskie 1/2 zielone

Przepis i sposób przygotowania na: Likier orzechowy

Zielone orzechy włoskie umyj, osusz, pokrój na ćwiartki i włóż do dużego słoika. Dodaj kawałek kory cynamonu, goździki i wlej wódkę. Szczelnie zamknięty słoik odstaw na 4 tygodnie w ciepłe miejsce. Codziennie potrząsaj słojem.

Po tym czasie przecedź i przefiltruj nalewkę. Cukier zalej szklanką wody i zagotuj. Do syropu wlej orzechowy nalew, wymieszaj i rozlej do butelek.

Zakorkowane butelki odstaw na rok do piwnicy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 07.03.2014 09:15
takiego nie piłam a zapowiada się smacznie
Wacław 06.09.2013 20:18
ja bym tez skorzystał z degustacji ;-)
anemon 02.06.2013 23:01
W takim razie zapraszam Was na degustację.
IZABELA29 02.06.2013 10:03
musi być smaczny
misia53 01.06.2013 10:42
chciałabym kiedyś spróbować takiego likierku, taki piękny ma kolor
Aneta41 27.03.2013 15:29
Domowej roboty najlepszy!
barbara11561 22.03.2013 22:14
świetny likierek
anemon 28.11.2012 07:56
Tak, świetnie sprawdza się jako lekarstwo na problemy żołądkowe.
caralajna 27.11.2012 11:40
podobno to lekarstwo na żołądek :)
ben-ka 04.03.2012 10:46
też nie piłam:)
adam1f 07.02.2012 19:38
dobry
IZABELA29 11.11.2011 09:53
ciekawe jak smakuje?
caroline1983 04.11.2011 13:33
ciekawy przepis, zwykle spotyka sie tylko nalewke na orzechach :)
Magdalena1110 27.10.2011 20:27
MUSI BYĆ PYSZNY
mikrusiak 25.10.2011 19:02
wow :)
mikrusiak 25.10.2011 19:02
wow :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak