Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królewska szarlotka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 5 szt
mąka 1 szkl
tłuszcz do formy
galaretka cytrynowa 1 opak
cukier 1 szkl
cynamon 1 łyżeczka
śmietana 30% 250 g
śnieżka 2 opak
polewa czekoladowa 1 opak
jabłko kwaśne 1,5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Królewska szarlotka

Kroki postępowania

1
BISZKOPT
Ubić pianę z białek na sztywno.
Do piany dodawać cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec 25 minut w 180 stop.
Krok 1 - Królewska szarlotka foto
2
MASA JABŁKOWA
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, dodać 3 łyżki wody, 1 szkl cukru, smażyć na wolnym ogniu.
Pod koniec dodać cynamon, chwile podsmażyć.
Zdjąć masę jabłkową z ognia, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Królewska szarlotka foto
3
KREM
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno ze śnieżkami.
Gorącą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt, ostudzić.
Na ostudzoną masę jabłkową wyłożyć krem, polać polewą czekoladową
Krok 3 - Królewska szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 04.12.2011 13:13
mniam
owca441 27.10.2011 19:41
przepyszna
owca441 27.10.2011 19:41
przepyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak