Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik na dwa tygodnie

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
miód 40 dag
cukier 1/2 kg
śmietana 12% 10 dag
jajko 4
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczka
mleko 2 szklanka
cukier 1 szklanka
masło 1/2
cukier wanilinowy

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik na dwa tygodnie

Mąkę, miód, cukier, śmietanę, jajka oraz sodę oraz przyprawę do piernika dobrze wyrabiamy. Ciasto owijamy w ścierkę i zostawiamy na 2 tygodnie w zimnym miejscu na przykład w spiżarni. PO dwóch tygodniach pieczemy w głębokiej i wąskiej formie. Po upieczeniu przekrajamy i smarujemy masą kajmakową.
MASA KAJMAKOWA:
Mleko wlewamy do rondelka razem z cukrem, cukrem wanilinowym. Cały czas mieszamy i gotujemy do chwili, aż wytworzy się gęsta, jasnobrązowa masa. Ucieramy masło, aż do chwili, gdy stanie się puszyste. Dodajemy powoli.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 24.11.2011 12:51
Wygląda świetnie :)
owocówka 14.11.2011 09:28
super,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak