Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowe w kukurydziano- sezamowej panierce

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 średni
płatki kukurydziane 3/4 szklanki
sezam 3 łyżki
mąka pszenna
jaja 1 szt
sól
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowe w kukurydziano- sezamowej panierce

Kroki postępowania

1
Platki kukurydziane rozgniatamy (nie za mocno) w moździerzu, mieszamy z białym sezamem.
Krok 1 - Drobiowe w kukurydziano- sezamowej panierce foto
2
Filet z kurczaka kroimy na cienkie kotlety, rozbijamy lekko tłuczkiem, obtaczamy w mące.
Krok 2 - Drobiowe w kukurydziano- sezamowej panierce foto
3
Następnie filety panierujemy w jajku rozkłóconym z niewielką ilością wody oraz w płatkach kukurydzianych, zmieszanych z sezamem.
Krok 3 - Drobiowe w kukurydziano- sezamowej panierce foto
4
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.
Krok 4 - Drobiowe w kukurydziano- sezamowej panierce foto
5
Doprawiamy niewielką ilościa soli (najlepiej morskiej świeżo zmielonej).
Krok 5 - Drobiowe w kukurydziano- sezamowej panierce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota76 26.10.2011 21:20
bardzo lubię
cooleczka 25.10.2011 10:25
ciekawy przepis
Robert10 25.10.2011 09:14
też takie robię- bardzo je lubimy
Jarlin 25.10.2011 08:34
Fajna alternatywa dla tradycyjnych kotletów :-)
BernadettaP 25.10.2011 07:51
Filetów nie doprawiałam pieprzem, aby bardziej wyczuwalny był ich słodki smak. Dobrze komponują się z ostrzejszymi surówkami (np. buraczkami z porem) i oczywiście ryżem :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak