Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z wołowiną i brązowym ryżem w sosie pomidorowo-śmietankowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1
mięso mielone wołowe 500 gramów
sól
cebula biała 1
przecier pomidorowy 1 szkl
śmietana 12% 0,5 szkl
ryż brązowy 0,5 szkl
jajko 1

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z wołowiną i brązowym ryżem w sosie pomidorowo-śmietankowym

Kroki postępowania

1
Aby z kapusty łatwiej oderwać liście, wycięłam z główki głąb i sparzyłam kapustę w gorącej wodzie.
Ryż brązowy ugotowałam na sypko. Do mięsa dodałam posiekaną w drobną kostkę cebulę, sól, pieprz, jajko oraz ugotowany ryż i dokładnie wyrobiłam farsz.
Krok 1 - Gołąbki z wołowiną i brązowym ryżem w sosie pomidorowo-śmietankowym foto
2
Z liści kapusty ścięłam nożem zgrubiałą część, by potem łatwiej było zawinąć nadzienie. Mięso nakładałam dużą łyżką, mniej więcej równe porcje, zwijałam do środka boki liści, a następnie rolując zawinęłam gołąbki.
Krok 2 - Gołąbki z wołowiną i brązowym ryżem w sosie pomidorowo-śmietankowym foto
3
Dno garnka wyłożyłam pozostałymi liśćmi kapusty, by podczas gotowania gołąbki się nie przypaliły.Ułożyłam ciasno i równo przygotowane gołąbki, zalałam wodą, by były przykryte i dodałam do niej przecier pomidorowy (zwykły, nieskoncentrowany), liście laurowe i odrobinę soli do smaku. Gotowałam pod przykryciem na niewielkim ogniu do czasu, aż kapusta zmięknie - ok. 1 godz.
Krok 3 - Gołąbki z wołowiną i brązowym ryżem w sosie pomidorowo-śmietankowym foto
4
Po upływie ok. godziny gotowania, wyjęłam gołąbki, zredukowałam sos o mniej więcej połowę, dodałam śmietanę, włożyłam z powrotem gołąbki do sosu i podgrzałam.
Gołąbki podałam na gorąco bez dodatków, choć można również w towarzystwie ziemniaków.
Krok 4 - Gołąbki z wołowiną i brązowym ryżem w sosie pomidorowo-śmietankowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 22.02.2014 19:23
pyszne golabki
malina 06.08.2013 09:48
zawsze robiłam z białym ryżem , ale teraz dla odmiany spróbuję z brązowym
fotoviderek 27.06.2013 22:02
Świetne gołąbki :)
Bernadeta1 09.01.2013 12:30
pychota takie gołąbki
pestka 20.12.2012 00:12
nabrałam ochoty na nie - pycha
Andysz 27.04.2012 10:47
super!;))
Mati13 25.10.2011 21:34
bardzo lubie golabki!
Magdalena67 24.10.2011 21:24
Super danie
Mysiunia 24.10.2011 20:57
ale narobiłas mi ochoty:)
Ewa6274879 24.10.2011 20:41
Uwielbiam gołąbki!
Dorota76 24.10.2011 19:00
zjadła bym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak