Sposób przygotowania

Przepłukane i namoczone grzyby ugotować w małej ilości wody. Mięso podzielić na 5 plastrów, rozbić tłukiem i posolić. Cebule obrać i pokroić w ósemki. Ogórki przekroić wzdłuż na 5 części, kromkę chleba pokroić na pięć pasków. Ugotowane grzyby osączyć, drobniutko posiekać. Cebule, grzyby i chleb smażyć na rozgrzanym oleju. Plastry mięsa posmarować masą z grzybów, cebuli i chleba, na każdym ułożyć plaster boczku, dwa kawałki ogórka. Zwinąć w gość ścisły rulonik, uważając by farsz nie wypłynął. Ruloniki obwiązać bawełnianą nicią i obtoczyć w mące. Zrazy obsmażyć na maśle, zalać gorącym wywarem z grzybów, doprawić solą i pieprzem. Dusić w garnku o grubym dnie ok 40 minut. Podawać z kaszą gryczaną i burakami lub czerwoną kapustą.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !