Sposób przygotowania

KLUSKI ŚLĄSKIE: Ziemniaki pozbawić mundurków. Ugotować w osolonej wodzie, przemleć przez maszynkę. Do zmielonych ziemniaków dać obie mąki, jajko i żółtko i wyrobić niezbyt twarde ciasto, dodawać jeszcze mąki jakby jeszcze potrzebowało. Robić z ciasta kółeczka i robić w nich dziurki.

SOS: Do rondelka dać pół kostki margaryny. Rozpuścić. Cebulę pokroić w kosteczkę, dodać do rozpuszczonej margaryny. Zrumienić cebulkę. Pieczarki umyć i pokroić drobno. Dodać pokrojone pieczarki do rozpuszczonej margaryny i zrumienionej cebulki, kostkę kucharka oraz przyprawę do sosów. Smażyć aż pieczarki będą miękkie. Podlać troszkę wodą, zagotować. Połączyć mąkę z wodą, roztrzepać, i zamącić sos. Przyprawić kucharkiem.

Kluski gotować ok. 7 minut w wodzie, gorące polać sosem. Podawać z mięsem i dowolną sałatką.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    kejt2

    tradycyjnie i pysznie
  • 3
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    ładnie podane :D
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !