Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kołacz

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 5 łyżek
masło 1/2 kostki
mleko 2.5 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
drożdże 5 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
rodzynki 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: kołacz

mleko podgrzej masło stop. Drodże wkrusz do miski dodaj 1 łyzkę mąki i cukru wymieszaj i wlej tyle mleka by powstał zaczyn o gęstości śmietany.
Odstaw na 20 min. Do reszty maki dodaj jajko żółtka zaczyn oraz resztę cukru i cukier waniliowy.
Wlej pozostałe mleko pod koniec wyrabiania dodaj masło odstaw na 1 godz do wyrosnięcia.
Dołóż rodzynki i ponownie zagnieć ciasto. Przełóż do formy, piecz 50 min w temp 180 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 24.10.2011 09:44
uwielbiam
agnieszka214 24.10.2011 09:44
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak