Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omułki na maśle w białym winie, śmietanie i pomidorach

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

omułki 1 kilogram
czosnek 3 ząbki
pomidorki cherry 5 sztuk
oliwa 3 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat 1/3 łyżeczki
wino białe wytrawne 150 mililitrów
śmietana 30% 100 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Omułki na maśle w białym winie, śmietanie i pomidorach

Kroki postępowania

1

Zaczynamy od dokładnego umycia omułków. Otwieramy opakowanie i dokładnie czyśmy każdą sztukę. Jeśli muszla jest otwarta pukamy w nią nożem, jeśli się zamyka zostawiamy, jeśli nie reaguje na opukiwanie wędruje do kosza.
Czosnek siekamy, pomidorki obieramy ze skóry i kroimy w nieduże kawałki.

Krok 1 - Omułki na maśle w białym winie, śmietanie i pomidorach foto
2
Oczyszczone i dobrze wypłukane mule odkładamy na chwilę na bok, oliwę powoli podgrzewamy z czosnkiem i pomidorkami.
Krok 2 - Omułki na maśle w białym winie, śmietanie i pomidorach foto
3

Wino wlewamy na patelnię.

Krok 3 - Omułki na maśle w białym winie, śmietanie i pomidorach foto
4

Dolewamy śmietanę i redukujemy przez chwilę.

Krok 4 - Omułki na maśle w białym winie, śmietanie i pomidorach foto
5

Wrzucamy omułki, przykrywamy, zwiększamy ogień i energicznie potrząsamy patelnią.

Krok 5 - Omułki na maśle w białym winie, śmietanie i pomidorach foto
6

Po około 5 minutach potrząsamy jeszcze raz i sprawdzamy, czy muszle się otworzyły. Jeśli tak, zestawiamy z ognia.

Krok 6 - Omułki na maśle w białym winie, śmietanie i pomidorach foto
7

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, nam smakuje ze świeżą bagietką i białym bardzo wytrawnym winem.

Krok 7 - Omułki na maśle w białym winie, śmietanie i pomidorach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 12.01.2014 15:35
świetnie smakują także z dużą ilością świeżego kopru :)
pacpaw 19.11.2012 18:50
w tym sosie wybornie będą smakować nie tylko omułki ale wszelaki owoce morza. Dzięki temu przepisowi w mojej kuchni owoce morza zaczęły gościć częściej
Magdalena67 23.10.2011 21:03
To dla mnie wyzwanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak