Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z grzybów leśnych

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula
czosnek

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z grzybów leśnych

SKŁADNIKI:

grzyby leśne np. podgrzybki - 500g,
cebula,
czosnek - ząbek,
śmietana 18% - 250ml,
sól,
pieprz,
pieprz ziołowy,
cukier,
sok z cytryny,
olej lub oliwa,

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby obrać, wytrzeć zwilżonym ręcznikiem papierowym aż będą czyste. Pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać grzyby.. Gdy zmiękną i puszczą sok dodać czosnek. Zalać niewielką ilością wody, tak ok 1/2 szklanki. Smażyć przez 15 minut. Na koniec przyprawić do smaku i zabielić śmietaną. Ponownie zagotować. W razie potrzeby dolać nieco wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zbysio 19.04.2012 23:17
oooooooooooooooooo
IZABELA29 05.11.2011 19:56
taki sos uwielbiam i chociaż kilka razy w roku go robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak