Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

grzyby leśne świeże np. podgrzybki i prawdziwki - 1 i 1/2 kg,
woda - 750ml (3 szklanki),
ocet 10% - 250ml,
sól - 1 i 1/2 łyżeczki,
cebula,
liście laurowe - kilka sztuk,
ziele angielskie - kilkanaście sztuk,
pieprz ziarnisty - kilkanaście sztuk,
cukier - 2-3 łyżeczki.

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby obieramy i dokładnie myjemy. Odrzucamy trzonki ucinając je do ok 1-2 cm pod kapeluszem. Duże kapelusze kroimy na pół, lub 4 części. W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody, dodajemy sól i przekrojoną na pół cebulę. Grzyby wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 30 minut. Po ugotowaniu odsączamy z wody. Do każdego słoika wkładamy po 1-2 listki laurowe ( w zależności od wielkości naczynia), po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Wrzucić grzybki i przestudzić. Wodę z octem oraz cukrem zagotować. Wrzącą zalewą zalać grzyby tak, aby były zakryte. Słoiki mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Przechowujemy w ciemnym miejscu.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    smakowite!
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    uwielbiam grzybki w occie
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Dobrze jest mieć takie zapasy grzybków.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jodaj

    mniam mniam :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !