Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z kalafiora

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior
mleko

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z kalafiora

SKŁADNIKI:

kalafior - bardzo duży,
bułka sucha,
mleko,
masło - łyżka,
otręby - 2 łyżki,
śmietana 18% lekko zakwaszona - łyżka,
jaja - 2,
przyprawa uniwersalna,
sól,
pieprz ziołowy,
bułka tarta do obtoczenia.

PRZYGOTOWANIE:

Odrzucić liście oraz łodygę kalafiora. Suchą bułkę zalać ciepłym mlekiem, pozostawić do zmiękczenia. Warzywo umyć i włożyć do dużego garnka, zalać połowy wodą, posolić. Ugotować do miękkości. Kalafiora dobrze odsączyć z wody, można użyć sita. Gdy nieco przestygnie, rozdrobnić go za pomocą tłuczka do ziemniaków lub blendera. Dodać 2 rozbełtane jaja, roztopione masło, śmietanę, przyprawę uniwersalną, pieprz, dobrze odciśniętą z mleka bułkę oraz otręby. Wymieszać dokładnie i przyprawić do smaku. Można dodać posiekany, świeży koper, znakomicie tu pasuje. Doprawić do smaku. Ulepić okrągłe kotleciki, które obtoczyć w bułce tartej. Gdyby masa nie chciała nam się lepić, dodajemy bułkę tartą lub otręby. Kotleciki przekładamy na rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia z obu stron. Są delikatne, więc uważamy, aby się nie rozleciały. Podajemy z dowolnym sosem lub bez dodatków. Polecam zrobienie ich z sosem z podgrzybków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 16.01.2012 10:00
Świetny pomysł.
eli_555 14.12.2011 09:47
pycha
IZABELA29 21.11.2011 07:58
smacznie i dietetycznie
Mati13 23.10.2011 20:08
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak