Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

kalafior - bardzo duży,
bułka sucha,
mleko,
masło - łyżka,
otręby - 2 łyżki,
śmietana 18% lekko zakwaszona - łyżka,
jaja - 2,
przyprawa uniwersalna,
sól,
pieprz ziołowy,
bułka tarta do obtoczenia.

PRZYGOTOWANIE:

Odrzucić liście oraz łodygę kalafiora. Suchą bułkę zalać ciepłym mlekiem, pozostawić do zmiękczenia. Warzywo umyć i włożyć do dużego garnka, zalać połowy wodą, posolić. Ugotować do miękkości. Kalafiora dobrze odsączyć z wody, można użyć sita. Gdy nieco przestygnie, rozdrobnić go za pomocą tłuczka do ziemniaków lub blendera. Dodać 2 rozbełtane jaja, roztopione masło, śmietanę, przyprawę uniwersalną, pieprz, dobrze odciśniętą z mleka bułkę oraz otręby. Wymieszać dokładnie i przyprawić do smaku. Można dodać posiekany, świeży koper, znakomicie tu pasuje. Doprawić do smaku. Ulepić okrągłe kotleciki, które obtoczyć w bułce tartej. Gdyby masa nie chciała nam się lepić, dodajemy bułkę tartą lub otręby. Kotleciki przekładamy na rozgrzany olej i smażymy do zrumienienia z obu stron. Są delikatne, więc uważamy, aby się nie rozleciały. Podajemy z dowolnym sosem lub bez dodatków. Polecam zrobienie ich z sosem z podgrzybków.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    bardzo smaczne
  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    smacznie i dietetycznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Świetny pomysł.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !