Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki

mic
2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki wołowe 1 kg
mięso wołowe rosołowe 70 dag
ziele angielskie 6 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
majeranek 2 łyżki
marchew 2 sztuki
por 1 sztuka
seler 2/3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
czosnek 1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki

Flaki czyścimy i gotujemy dwukrotnie przez conajmniej 15 minut za kazdym razem. Oczywiscie po każdym gotowaniu flaki dokladnie przeppłukujemy.

Mięso wołowe gotujemy pod przykryciem, wody nie solimy.

Przygotowane flaki zalewamy wowarem, który otrzymalismy podczas gotowania miesa wołowego. Dodajemy liśc laurowy, ziele angielskie, czosnek posiekany i gotujemy na małym ogniu. Włoszczyzne obieramy, kroimy- oj tak jak do zypy to robimy. Dorzucamy je do garnka i gotujemy je jeszcze przez 1,5 godziny przynajmniej, podkoniec gotowania doprawiamy do smaku wymienionymi w przepisie przyprawami,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TEtalicha 24.08.2013 08:16
bardzo je lubie
gacopierz23 23.11.2012 15:43
dla mojego syna
marzenciak1985 11.06.2012 21:41
mniam
Reda 23.12.2011 00:17
mniam mniam i jeszcze raz mniam! superowo to zrobiłaś!
Wacław 13.12.2011 09:32
uwielbiam flaczki
Lidia6 02.11.2011 09:11
uwielbiam
Ewelina47 01.11.2011 08:59
ojj nie przepadam
berys18 26.10.2011 14:21
przepyszne flaczki
Tika4444 25.10.2011 07:51
z chęcią bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak