Sposób przygotowania

1 kg świeżej słoniny pokroić w drobną kostkę, wsypać do garnka, dodać 3 obrane ząbki czosnku i topić to na małym ogniu. Gdy mamy już trochę wytopionego smalcu, wlać go na patelnię i usmażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, którą po usmażeniu miksujemy blenderem i dodać do słoniny, dalej wytapiać na małym ogniu, a gdy uważamy, że skwarki mają odpowiednią jakość przelać wszystko do metalowej miski i ostudzić, pozostawić całość do stężenia. Smalec jest doskonałym smarowidłem do kanapek, do którego nie potrzeba już innego obkładu lub do smażenia

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    a dałbym sobie rękę uciąć, że wczoraj dodawałem tu komentarz...no nic powtórzę :o) : dawno nie robiłem smalczyku, a idzie zima podczas której smalec jest na wagę złota :o)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !