Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka

mic
2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2 kg
cukier waniliowy 2 sztuka
mąka 4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna w kostce 3/4 kostki
cukier 5/6 szklanki
zółtka jajek 4 sztuki
białka jajek 2 sztuki
śmietana kwaśna 3,5 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka

Mąke mieszamy z proszkie do pieczenia oraz margaryną- wszytsko siekamy nożem. Dodajemy żółtka, białka, cukier 1 waniliowy oraz śmietanę. Wyrabiamy ze wszytskiego ciasto.
Jabłka obieramy, scieramy na dużych oczkach na tarce. Lekko odcisniete ze swojego soku jabłka mieszamy z cukrem waniliowym oraz bułką tartą.

Ciasto musimy podzielić na dwie czesci i rozwałkowac. Pierwszą częśc ciasta wykladamy na blasze, na ktorej znajduje się papier do pieczenia. Na ciasto znajdujace sie na blasze wyrzucamy jabłka i przykrywamy druga czescią rozwałkowanego ciasta. Nakłuwamy w niektórych miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w temp. 200 stopni , w rozgrzanym piekarniku około 50 minut. Gdy ciasto bedzie upieczone posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TEtalicha 03.03.2013 13:21
smaczna chata
Ilona15 20.07.2012 21:03
przepyszna szarlotka
gacopierz23 30.05.2012 12:42
jabłuszka góra
Wacław 14.02.2012 10:22
pycha,lubię szarlotkę !
justynab1903 19.01.2012 18:27
tęsknię za papierówkami i szarlotką
Natalia40 19.12.2011 21:18
extra
Lidia6 04.11.2011 10:06
moje ulubione ciasteczko
Ewelina38 03.11.2011 19:41
rewelacyjna, uwielbiam szarlotki
Ewelina47 28.10.2011 13:38
uwielbiam
Reda 25.10.2011 13:56
super
Wanda6 23.10.2011 23:31
już mi pachnie, pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak