Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka kokosowe z polentą i żurawiną

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane
otręby pszenne
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka kokosowe z polentą i żurawiną

SKŁADNIKI:

płatki owsiane - szklanka (obj. szkl. 250ml),
otręby pszenne - 1/2 szklanki,
polenta (żółta mąka kukurydziana) - 1 i 1/2 szklanki,
żurawina suszona - 1/2 szklanki,
wiórki kokosowe - 3/4 szklanki,
banany - 3,
cukier - szklanka,
aromat waniliowy, rumowy lub migdałowy - kilka kropel,
soda - 1 i 1/2 łyżeczki,
olej roślinny - 3/4 szklanki,
mleko 3,2% - 4 i 1/2 łyżeczki,
papier do pieczenia.

PRZYGOTOWANIE:

Banany rozgnieść. Mąkę kukurydzianą wymieszać z sodą, płatkami owsianymi, otrębami oraz z cukrem. Do suchych składników dodać rozgniecione banany wymieszane z żurawiną, aromatem, olejem oraz mlekiem. Wymieszać dokładnie. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nakładać masę formując kształtne ciasteczka. Piec przez 15-20 minut, w 170 stopniach. Studzić na kratce, przechowywać w zamkniętych pojemnikach.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 29.05.2012 08:45
pyszne ciasteczka
caralajna 01.12.2011 15:50
czy te ciastka są bardziej kruche czy miękkie?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak