Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

płatki owsiane - szklanka (obj. szkl. 250ml),
otręby pszenne - 1/2 szklanki,
polenta (żółta mąka kukurydziana) - 1 i 1/2 szklanki,
żurawina suszona - 1/2 szklanki,
wiórki kokosowe - 3/4 szklanki,
banany - 3,
cukier - szklanka,
aromat waniliowy, rumowy lub migdałowy - kilka kropel,
soda - 1 i 1/2 łyżeczki,
olej roślinny - 3/4 szklanki,
mleko 3,2% - 4 i 1/2 łyżeczki,
papier do pieczenia.

PRZYGOTOWANIE:

Banany rozgnieść. Mąkę kukurydzianą wymieszać z sodą, płatkami owsianymi, otrębami oraz z cukrem. Do suchych składników dodać rozgniecione banany wymieszane z żurawiną, aromatem, olejem oraz mlekiem. Wymieszać dokładnie. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nakładać masę formując kształtne ciasteczka. Piec przez 15-20 minut, w 170 stopniach. Studzić na kratce, przechowywać w zamkniętych pojemnikach.

Komentarze

  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    czy te ciastka są bardziej kruche czy miękkie?
  • 2
    original
    Opublikowano

    tomek18

    pyszne ciasteczka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !