Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z kwiatu lipy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Goździki całe Prymat 2szt
miód lipowy 80dag
spirytus 0,5l
spirytus 50ml
kwiat lipy 1,5 szklanki
limonka 1szt
cytryna 0,5szt

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z kwiatu lipy

Na 3 tyg. przed okresem kwitnienia lipy zrobić miodówkę; zagotować pół litra wody z goździkami, przestudzić, dodać miód, wymieszać. Wlać pół litra spirytusu i ponownie wymieszać, wlac do słoja. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3tyg. Co 4 dni wstrząsać. Następnie dodać świeżo zebrane kwiaty lipy i odstawić nalewkę na 2 tyg. w ciemne miejsce. Zlac nalewkę przez sito wyłożone papierem i wlać przez lejek do butelki. Limonkę umyć i sparzyć. Cienko obrać skórkę z połowy owocu, przełożyć do małego słoiczka zalać 50ml spirytusu. Odstawić na 2 dni. Do nalewki dodać sok wyciśnięty z limonki i cytryny razem z 2 łyżeczkami ekstraktu z skórki. Wymieszać i odstawić na 3tyg. Zlać nalewkę znad osadu, osad przefiltrowac i połączyć z nalewką. Odstawić na 6 miesięcy w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak