Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa nalewka orzechowa

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na tradycyjną orzechówkę, czyli nalewkę z zielonych orzechów włoskich. Smakuje wybornie i jest bardzo prosta do zrobienia.

Składniki:

rodzynki 20 gramów
spirytus 200 mililitrów
migdały 3 sztuki
cukier 200 gramów
woda 400 mililitrów
orzechy włoskie 300 gramów
wódka 200 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa nalewka orzechowa

Orzechy (zielone) umyć, pokroić w grube plastry, włożyć razem z rodzynkami do słoja.

Zalać spirytusem i wódką, odstawić na 4 tygodnie.

Macerat zlać do gąsiora.

Orzechy i rodzynki zasypać cukrem, odstawić na 10 dni.

Codziennie mocno potrząsać słojem z orzechami i rodzynkami. Zlać powstały syrop i wlać do maceratu.

Orzechy z rodzynkami zalać wodą, odstawić na 3 dni, a następnie zlać ją do pozostałego maceratu. Dokładnie wymieszać, naczynie zakorkować, odstawić na 4 miesiące, po czym przefiltrować przez gęste płótno i rozlać do butelek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 29.01.2012 16:27
tez robie bardzo dobra jest

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak