Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z rokitnika

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rokitnik 1kg
cukier 1kg
spirytus 1,5l

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z rokitnika

Owoce umyć i osączyć. Wrzucić do gąsiorka, zasypać połową cukru, zalać spirytusem szczelnie zamknąć, odstawić w ciepłe miejsce na 3 miesiące. Alkohol zlać, owoce zasypać pozostałym cukrem, przykryć i odstawić na 2 tyg. aż cukier się rozpuści i wydobędzie cały sok z owoców. Syrop połączyć z alkoholem, zamknąć odstawić na 3 dni. Od czasu do czasu potrząsać naczyniem. Rozlać do butelek. Dobrze zamknąć, odstawić w ciemne i chłodne miejsce co najmniej na 6 miesięcy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak