Sposób przygotowania

Bardzo smaczna i soczysta rybka.Polecam !!!

1 Okoń morski świeży ( ja kupiłam w Biedronce już wypatroszonego)
2 zabki czosnku
1/2 łodygi selera + 3 małe gałązki natki od selera
3 plastry cytryny
1 łyzka masła
1 łyzeczka przyprawa do ryb
sól,pieprz wg.uznania
folia aluminiowa do zawinięcia
1 łyzka oliwy do posmarowania foli

Rybę myjemy i usuwamy skrzela bo są gorzkie.Osuszamy ręcznikiem papierowymi odkładamy.Robimy masło czosnkowe.Tj. obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę,dodajemy łyżkę masła i mieszamy na jednolitą papkę.Łodygę selera wraz z natką siekamy a cytrynę (plastry) kroimy na cztery lub na dwa.
Okonia nacinamy z obu stron w czterech miejscach.W ponacinana rybę wciskamy masło czosnkowe.Środek solimy i wkładamy cytrynę i posiekany seler.
Tak przygotowaną rybę układamy na wysmarowanej oliwą foli aluminiowej.Kropimy cytryną,posypujemy solą i pieprzem,przyprawą do ryb i pozostała natką selera.Oczywiście z obu stron. Zawijamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 30 minut.Pod koniec pieczenia odwijamy folię i zapiekamy ją jeszcze 10 minut i możemy podawać.

Ja podałam z frytkami i gotowanymi warzywami .....

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    wygląda super
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Bardzo lubię ryby, ale ich przygotowanie to moja słaba strona, Twoje zawsze wyglądają pysznie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    mniam.......
  • 1
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewaa

    uwielbiam ryby...Twoja rybka wygląda bardzo apetycznie:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Dobra ryba.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    pyszna rybka
  • 0
    img_2616
    Opublikowano

    asiatok

    pyszna klasyka!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !