Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pulpety po grecku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 1 łyżka
kromki bułki ez skórek 4 szt
mleko 1/2 szklanki
wołowina mielona 60 dkg
czosnek posiekany 1 ząbek
oregano 1 łyżeczka
jajko 1 szt
śmietana kwaśna 2 łyżki
olej 1 łyżka
sól
pieprz
cebula 2 szt
Papryka słodka mielona Prymat odrobina

Przepis i sposób przygotowania na: pulpety po grecku

Cebulę przesmażamy,przekładamy ją do naczynia robota kuchennego,dodajemy mięso,czosnek,wszystkie przyprawy i jajko,dodajemy namoczoną w mleku odciśniętą bułkę i mieszamy chwilę aby połączyć wszystkie składniki,następnie dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy aż do jej rozprowadzenia.Masę przekładamy do miski i szczelnie przykrywamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki.Formujemy małe kulki rękami posmarowanymi olejem.Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy pulpety z każdej strony przez 4 minuty .Pulpety podajemy z doprawionym sosem do zamaczania,z makaronem w sosie pomidorowym lub delikatną sałatką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 23.10.2011 11:56
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak