Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka wg przejs

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka pszenna 25 dag
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 1 sztuka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka wg przejs

Kroki postępowania

1
Ziemniaki musimy najpierw ugotować, potem zmielić lub przepuścić przez praskę. Kiedy będą całkiem zimne łączymy je z jajem i mąką, solimy i dokładnie wyrabiamy.Dzielimy ciasto na części.
Krok 1 - Kopytka wg przejs foto
2
Każdą z nich formujemy na kształt wałeczka nieco grubszego niż palec.Wałeczki kroimy w niezbyt duże, skośne kluseczki.
Krok 2 - Kopytka wg przejs foto
3
Zagotowujemy wodę w garnku, solimy ją. Wrzucamy kopytka do wrzątku. Gotujemy je około 3-4 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy gorące, polane świeżo stopioną słoninką, lub z podsmażoną cebulką, ewentualnie kiełbaską .;
Krok 3 - Kopytka wg przejs foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 28.05.2012 14:20
pycha! uwielbiam kopytka!
Dorian 14.03.2012 07:53
smaczne
IKrakowianka 23.11.2011 16:01
uwielbiam takie kopytka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak