Sposób przygotowania

Pół kilograma ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pozostałe ziemniaki gotujemy, po czym ostudzone mielimy lub przeciskamy przez praskę. Starte ziemniaki odciskamy z soku i mieszamy z ugotowanymi ziemniakami oraz jajkiem i mąką. Wyrabiamy starannie ciasto, podsypując je mąką. Mięso podduszamy na łyżeczce masła, wraz z cebulą. Dodajemy przyprawy. Studzimy. Kiedy mięso będzie już niezbyt gorące, dodajemy do niego bułkę tartą oraz jajko. Mieszamy by powstała jednolita masa. Odrywamy ciasto po kawałku, kładziemy na to mięso (wielkości orzecha włoskiego), zlepiamy i formujemy zgrabną kulkę. Zagotowujemy wodę, solimy ją. Wrzucamy nasze pyzy na wrzątek i gotujemy 12-14 minut od wypłynięcia. Po wyjęciu posypujemy podsmażona cebulką.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    smakowicie wyglądaja
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    chętnie skosztuję !:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    To dopiero jest obiadek :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    świetny obiad
  • 1
    original
    Opublikowano

    banditka

    extra
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorian

    uwielbiam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Agiatis

    uwielbiam;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !