Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy z mięsem wg przejs

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 2 sztuki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mięso mielone 300 gram
cebula 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
masło 1 łyżka
tymianek 1/2 łyzeczki
majeranek 1/2 łyżeczki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z mięsem wg przejs

Pół kilograma ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pozostałe ziemniaki gotujemy, po czym ostudzone mielimy lub przeciskamy przez praskę. Starte ziemniaki odciskamy z soku i mieszamy z ugotowanymi ziemniakami oraz jajkiem i mąką. Wyrabiamy starannie ciasto, podsypując je mąką. Mięso podduszamy na łyżeczce masła, wraz z cebulą. Dodajemy przyprawy. Studzimy. Kiedy mięso będzie już niezbyt gorące, dodajemy do niego bułkę tartą oraz jajko. Mieszamy by powstała jednolita masa. Odrywamy ciasto po kawałku, kładziemy na to mięso (wielkości orzecha włoskiego), zlepiamy i formujemy zgrabną kulkę. Zagotowujemy wodę, solimy ją. Wrzucamy nasze pyzy na wrzątek i gotujemy 12-14 minut od wypłynięcia. Po wyjęciu posypujemy podsmażona cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agiatis 03.06.2012 23:05
uwielbiam;)
Dorian 18.11.2011 12:14
uwielbiam
banditka 26.10.2011 13:16
extra
IKrakowianka 23.10.2011 21:41
świetny obiad
iziona 23.10.2011 09:37
To dopiero jest obiadek :)
1j1o1l1a1 22.10.2011 20:18
chętnie skosztuję !:)
Emilia22 22.10.2011 19:37
smakowicie wyglądaja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak