Sposób przygotowania

1. Mąkę mieszamy z drożdżami, mleko podgrzewamy a masło topimy i zostawiamy do ostygnięcia. Do mąki z drożdżami dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz jajko i wlewając mleko, zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy masło i dobrze wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 40 min.

2. Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy. Rozwałkowujemy na prostokąt 30x35 cm i rozkładamy nadzienie: gotowe kawałki jabłek i brzoskwiń prażonych na cukrze oraz płatki migdałowy. Posypujemy cynamonem i zwijamy w rulon, który kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli ślimaczki się zniekształciły, formujemy je już na blasze).

3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy w termoobiegu przez 20 min. Po wystygnięciu można polać białym lukrem.

Smacznego! ;)

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !