Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka meksykańska z klopsikami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sałata lodowa 1 główka
cebula 4 szt
kukurydza 1 puszka
chleb tostowy 1 kromka
mieszane mięso mielone 40 dag
pomidory 4 szt
jajko 1 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
chili 1 szczypta
olej 2 łyżki
dżem pomarańczowy 2 łyżki
pikantny keczup 150 ml
biały ocet winny 3 łyżki
sos tabasco kilka kropli
fasola 2 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka meksykańska z klopsikami

Sałatę lodową porwać na małe kawałki,cebulę pokroić w cienkie krążki,kukurydzę i fasolę odsączyć,przepłukać zimną wodą i starannie osączyć.Zrobić klopsiki;pieczywo tostowe drobno pokruszyć,zagnieść na jednolitą masę z mięsem i jajkiem,doprawić solą szczyptą papryki i chili.Zwilżonymi dłońmi formować małe kuleczki i szybko obsmażyć je na gorącym oleju,ostudzić.Sos;pomidory oczyścić z pestek,pokroić na małe kawałki.Dżem pomarańczowy lekko rozgrzać w rondelku,wymieszać z keczupem pomidorami,doprawić solą,pieprzem,odrobiną cukru,sosem tabasco i octem winnym.Sałatę lodową wymieszać z cebulą,kukurydzą,fasolą,obłożyć klopsikami i polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 26.10.2011 23:40
pycha
agnieszka214 22.10.2011 16:50
mniam
agnieszka214 22.10.2011 16:50
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak