Sposób przygotowania

1.Marchewkę i pietruszkę pokroić na mniejsze części i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na dużej patelni.

2. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. Kiedy kurczak się podpiecze (woda odparuje) dodać wątróbkę pokrojoną na mniejsze kawałki. Po upieczeniu się mięsa posypujemy je przyprawą do kurczaka (nie żałować ;)

3. Zawartość patelni przełożyć do garczka lub dużej miski, dodać pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę, wbić jajka i rozdrobnić wszystko blenderem (można też użyć malaksera). Następnie przyprawiamy pasztet pieprzem, solą, chili i majerankiem - wymieszać (pasztet powinien być dobrze słony i pikantny).

4. Przekładamy wszystko do jednorazowej prostokątnej foremki ( ja polecam wym. 10x23 i wys. 6 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170-180 stopni. Pieczemy przez ok 40-45 min. w termoobiegu.

Smacznego! :))

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    lubię taki pasztet
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    nie za suchy będzie z samej piersi kurczaka?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !