Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z mięsem i słoninką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
woda 1 szklanka
oliwa 1 łyżka
jajko 2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
mięso mielone 1/2 kg
cebula 2 sztuki
słonia wędzona 20 dag
majeranek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z mięsem i słoninką

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy farsz. Surowe mięso przekładamy do miski. Cebulę i słoninkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Po przestudzeniu dodajemy te składniki do surowego mięsa. Dodajemy również jajko oraz majeranek. Doprawiamy mięso solą i pieprzem.
Krok 1 - Pierogi z mięsem i słoninką foto
2
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól, jajko oraz wlewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto - najpierw nożem ,a kiedy składniki się w miarę połączą-rękami. Gotowe ciasto powinno być gładziutkie, elastyczne. Odstawiamy gotowe ciasto na pół godzinki przykryte ściereczką.
Krok 2 - Pierogi z mięsem i słoninką foto
3
Ciasto wałkujemy na grubość około 2-3 milimetrów. Szklanką wykrawamy krążki. Na każdy krążek kładziemy masę mięsną.
Krok 3 - Pierogi z mięsem i słoninką foto
4
Przykrywamy je drugim krążkiem i zlepiamy krążki ze sobą za pomocą dłoni lub widelca.
Krok 4 - Pierogi z mięsem i słoninką foto
5
Zagotowujemy w sporym garnku wodę, solimy ją. Do wrzątku wrzucamy pierogi i gotujemy je około 5 minut od wypłynięcia . Wyjmujemy. Podajemy z podsmażoną cebulką i maleńkimi słoninkowymi skwareczkami.
Krok 5 - Pierogi z mięsem i słoninką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 07.11.2011 08:28
pyszne pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak