Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ślimaki

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
woda letnia 200 ml
cukier 1,5 łyżki
drożdże 1,5 dag
sól 1 szczypta
jajko 1
masa makowa
masło 250 g 1/3

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaki

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczamy z cukrem, następnie dolewamy do nich wodę oraz ciepłe, rozpuszczone masło – mieszamy i wlewamy do mąki z dodatkiem soli.
Krok 1 - Drożdżowe ślimaki foto
2
Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto, a następnie odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Drożdżowe ślimaki foto
3
Ciasto dzielimy na 3 części. Z 2/3 ciasta formujemy łącznie 5 brzuszków ślimaków , zostawiając spore wgłębienie w środku na mak, a z pozostałego ciasta formujemy głowe ślimaka
Krok 3 - Drożdżowe ślimaki foto
4
Do środka nakładamy gotową masę makową
Krok 4 - Drożdżowe ślimaki foto
5
Wszystkie częsci ślimaków smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy je przez pół godziny w temp. 180*
Krok 5 - Drożdżowe ślimaki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 06.10.2012 15:09
ale fajne
zuzanna_z 29.03.2012 12:00
extra
stokrotka 22.10.2011 22:56
mój synek był zachwycony!
Beatris 22.10.2011 10:27
Na pewno pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak