Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Graham serowo - musztardowy z cebulą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 50 dag
mąka żytnia 20 dag
drożdże 5 dag
cukier kryształ 2 łyżeczki
sól 3 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
musztarda ziarnista 1 łyżka
płatki owsiane 1-2 łyżki
sezam 1 łyżka
siemię lniane
pestki dyni
ziarna słonecznika
woda 350 (ciepła)
cebula 1 sztuka
ser żółty 10 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Graham serowo - musztardowy z cebulą

1. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni.
2. Drożdże rozdrabniamy palcami i zasypujemy w małej miseczce cukrem. Odstawiamy do rozpuszczenia od czasu do czasu mieszając.
3. Z podanym składników zagniatamy jednolite ciasto (wygodniej jest w misce niż na stolnicy) i odstawiamy do ostygnięcia na 30 min przykrywając ściereczką. Czynność powtarzamy 2 razy.
4. Po ostatnim zagnieceniu dzielimy ciasto na połowy i formujemy dwie kule bądź walce. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia* i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180-190 stopni.
5. Kiedy piekarnik osiągnie temperaturę, wkładamy bochenki na środkowy poziom i pieczemy (najlepiej w termoobiegu*) przez ok. 40-45 min. Kroimy dopiero po dokładnym ostygnięciu.

* warto zainwestować w papier dobrej jakości np. Jan Niezbędny, kiepski papier może przykleić się do chleba!

** jeśli piekarnik nie posiada tej funkcji, prawdopodobnie trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 22.10.2011 16:42
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak