Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z suszonych i świeżych śliwek

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

suszone śliwki bez pestek 100 gram
śliwki węgierki 1 kilogram
rodzynki 50 gram
laska wanilii 1 sztuka
cukier 300 gram
wódka 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z suszonych i świeżych śliwek

Śliwki węgierki umyj, przekrój na połówki i usuń pestki. Rodzynki i śliwki suszone wypłucz gorącą wodą, odsącz na sitku i dokładnie osusz na ręczniku papierowym.

Rodzynki oraz śliwki suszone i węgierki przełóż do dużego słoja i zasyp je cukrem. Słój ustaw na słonecznym parapecie na jeden dzień, aby owoce puściły sok. Zalej owoce wódką, włóż przeciętą wzdłuż na pół laskę wanilii i odstaw słój na 5 tygodni, od czasu do czasu potrząsaj słojem, aby rozpuścił się cukier.

Po upływie 5 tygodni przecedź nalewkę do czystego słoja, który następnie szczelnie zamknij i odstaw na tydzień. Następnie przefiltruj nalewkę, rozlej ją do butelek, zakorkuj i odstaw na pół roku do piwnicy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Granita 16.05.2013 00:49
bardzo ciekawy pomysł i jednocześnie przepis
Adam/ZUB3R 20.02.2013 17:33
smaczna
anemon 08.11.2012 10:47
Dodatek suszonych owoców robi różnicę, nalewka jest bardzo smaczna i smakuje nieco inaczej i wydaje mi się jakby była mocniejsza.
caralajna 08.11.2012 07:36
robiłam w tym roku nalewkę tylko ze świeżych i bardzo mi smakuje, ciekawe jak smakuje z mieszanych
alaaa 26.08.2012 21:07
miałam okazję spróbować śliwkowej nalewki była pyszna
Krzysztof27 02.02.2012 14:59
świetnr
Grazyna0211 11.12.2011 13:14
super naleweczka
caroline1983 02.11.2011 16:55
dobre na jesienne i zimowe wieczory :)
IZABELA29 24.10.2011 10:28
ciekawe jak smakuje?
ben-ka 24.10.2011 09:56
takiej jeszcze nie robiłam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak