Sposób przygotowania

FARSZ ;
Liście kapusty oddzielić , sparzyć ok 1 min , odciąć zgrubienia . Ryż ugotować na pół twardo , odcedzić . Mięso włożyć do miski dodać ryż , jajko , 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę . Przyprawić solą , pieprzem , kucharek i wyrobić gładka masę .
Liście pora lub szczypior sparzyć wrzątkiem i zalać zimna wodą ,liście pora w pociąć na cienkie długie paski . Na środku każdego liścia kapusty położyć niewielką kulkę z mięsa a zewnętrzne części zagiąć do góry związać ostrożnie szczypiorem lub porem , tworząc \'sakiewki\'
Dno szerokiego garnka wykładamy pozostałymi liśćmi od kapusty i układamy sakiewki , zalewamy do ok połowy sakiewek płynem ( wodą lub bulionem ) gotujemy na wolnym ogniu ok. 45 min uzupełniając płyn co jakiś czas .
Sakiewki są rewelacyjne również gotowane na parze .

SOS ;
W rondelku rozpuścić trochę masła podsmażyć drugą cebulę dodać umyte kurki . Podlać trochę bulionem dodać listek , ziele, chwilę dusić po ok . 15 min zagęścić śmietaną rozrobioną z mąką i ciepłą wodą lub bulionem , zagotować , przyprawić solą ,pieprzem, kucharek , przyprawa w płynie

Sakiewki podawać z sosem , ziemniakami z wody i marchewką gotowana .

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !