Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn z drożdży, troszkę cukru i odrobinę ciepłego mleka. gdy podwoi swoja objętość, dodać do masła utartego z żółtkami, wsypać mąkę, wlać resztę mleka, posolić i wyrabiać , aż ciasto będzie odstawać od ręki. Następnie dodać, piane ubitą z białek, wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułka tartą. Babkę piec około jednej godziny.Zagotować wodę na poncz, wsypać cukier, wymieszać, do letniego syropu, wlać rum i wcisnąć sok z cytryny. Ciasto jak wystygnie naponczować . Lukier: do wrzącej wody włożyć masło, wsypać cukier wymieszać zdjąć z ognia, wymieszać na jednolitą masę, wlać spirytus, polać babkę.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !