Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka prababki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 15 dag
cukier 10 dag
żólłtko 6 szt
białko 4 szt
mąka 60 dag
sól 1/2 łyżeczki
drożdże 5 dag
mleko 1 szklanka
cukier waniliowy
smażona skórka pomarańcza 1 łyżeczka
rum 2 łyżeczki
sok cytrynowy 1/2 sztuki
spirytus 2 łyżeczki
cukier puder 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: babka prababki

Przygotować rozczyn z drożdży, troszkę cukru i odrobinę ciepłego mleka. gdy podwoi swoja objętość, dodać do masła utartego z żółtkami, wsypać mąkę, wlać resztę mleka, posolić i wyrabiać , aż ciasto będzie odstawać od ręki. Następnie dodać, piane ubitą z białek, wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułka tartą. Babkę piec około jednej godziny.Zagotować wodę na poncz, wsypać cukier, wymieszać, do letniego syropu, wlać rum i wcisnąć sok z cytryny. Ciasto jak wystygnie naponczować . Lukier: do wrzącej wody włożyć masło, wsypać cukier wymieszać zdjąć z ognia, wymieszać na jednolitą masę, wlać spirytus, polać babkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 21.10.2011 19:38
pyszne
agnieszka214 21.10.2011 19:38
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak