Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec z pianą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt
margaryna 25 dag
mąka tortowa 2 szklanki
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olejek migdałowy
mak 30 dag
białko 2 szt
dżem śliwkowy 1 łyżeczka
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z pianą

Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać jajka i dalej ucierać. Ciągle ucierać i dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i aromat. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i powoli, dokładnie wymieszać. Mak należy sparzyć i zemleć dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Wymieszać z pozostałymi składnikami masy. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem a na ciasto, rozłożyć masę makową - równomiernie. Piec około 40 minut w piekarniku, przed końcem pieczenia wyłożyć na mak pianę ubitą z białek i cukru ( cukier dodać do piany gdy będzie sztywna).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 30.10.2011 19:07
pycha
Justyna Jussstiii 30.10.2011 19:07
pycha
agnieszka214 21.10.2011 19:39
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak