Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp nadziewany orzechami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 1,5 kg
olej 5 łyżeczek
płatki owsiane 4 łyżeczek
mleko 1/2 szklanki
jajko 1 szt
masło 1 łyżka
rodzynki 1 łyżka
sól
otrąb pszenny 2 łyżki
orzechy włoskie 4 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Karp nadziewany orzechami

Karpia oczyścić, usunąć oczy i skrzela, głowy nie odcinać. Poprzecznie naciąć grzbiet co 2-3 cm, na głębokość 2-3 cm. Karpia natrzeć solą na zewnątrz i wewnątrz i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Płatki owsiane połączyć z rodzynkami i zalać wrzącym mlekiem, odstawić, po chwili wsypać mielone orzechy włoskie, wymieszać i znów odstawić, przykryć. Do mleka dodać rozkłócone jajko i masło. Karpia nadziać masą i zeszyć. Z wierzchu karpia oprószyć otrębami i smażyć na oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Przykryć rybę i dusić na małym ogniu 25 minut od czasu do czasu polewać wodą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak