Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłka z dżemem w kremie waniliowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jabłka 5 sztuki
dżem 20 dag
cukier 1 łyżka
woda 2 szklanki
Krem:
mleko 1 ½ szklanki
mąka pszenna 1 łyżka
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: jabłka z dżemem w kremie waniliowym

Jabłka obrać pozbawić gniazdek nasiennych a następnie ugotować w dwóch szklankach wody z łyżka cukru. Osuszyć i ułożyć w miseczkach, w miejsce po gniazdkach nasiennych ułożyć trochę dżemu . Krem: z mleka odlać 3 łyżki i rozprowadzić nimi mąkę. Resztę mleka zagotować mieszając wlać mleko z mąką rozrobione i zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wlać trochę mleka gorącego, dodać żółtka do reszty gorącego mleka ciągle mieszając potrzymać na słabym ogniu przez chwilę nie dopuszczając do wrzenia. Gdy krem zrobi się gęsty, wstawić garnek do zimnej wody i mieszając ostudzić krem, a następnie zalać nim jabłka.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak