Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ratafia

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porzeczki 25 dag
maliny świeże 25 dag
truskawki 25 dag
śliwki 25 dag
poziomki 25 dag
wiśnie 25 dag
morele 25 dag
spirytus 1,2 l
cukier 70 dag
wódka 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Ratafia

Owoce umyć, pozbawić szypułek, wypestkować. Przez cały sezon wrzucać do gąsiora owoce. Każdą warstwę owoców zasypać 10 dag cukru, dodać 3 goździki, zalać owoce spirytusem. Codziennie wstrząsać naczyniem. Odstawić na pół roku. Po tym czasie zlać nalew. Owoce zalać wódką, odstawić na 4 miesiące. Zlać nalew z owoców i połączyć z pierwszym nalewem. Ratafię przelać przez gazę i rozlać do ciemnych butelek. Odstawić. Czym dłużej stoi, tym jest lepsza

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ankha 09.06.2012 22:19
Nalewka dla cierpliwego faceta:)
agnieszka137 21.10.2011 23:22
super przepis! tylko teraz problem z owocami:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak