Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bliny

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
mąka gryczana 20 dag
mleko 1 szklanka
jajko 3 szt.
drożdże 3 dag
cukier 1 łyżeczka
margaryna 1 łyżeczka
słonina do smarowania patelni
sól

Przepis i sposób przygotowania na: bliny

Drożdże wymieszać z 1/3 ilości mleka, dodać połowę mąki pszennej, dokładnie wyrobić i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy rozczyn zwiększy dwukrotnie swoją objętość, dodać sól, cukier, roztopiony letni tłuszcz i żółtka. Wszystko dobrze wymieszać, dodać resztę mąki pszennej i mąkę gryczaną. Wyrobić na gładką elastyczną masę. Ciasto stopniowo rozprowadzić letnim mlekiem i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Dodać ubite na pianę białka i jeszcze odstawić do wyrośnięcia na piętnaście minut. Ciasto nalewać cienką warstwą na dobrze nagrzaną patelnie, posmarowanej kawałeczkiem słoniny. Smażąc z obu stron lekko rumieniąc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 21.10.2011 13:58
jadłam kiedyś bliny i bardzo mi smakowały :) muszę kiedyś sama spróbować zrobić
cooleczka 21.10.2011 13:57
jadłam kiedyś bliny i bardzo mi smakowały :) muszę kiedyś sama spróbować zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak