Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z jabłkami pieczony

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 0,5 kg
jabłka 0,5 kg
cukier do smaku
cynamon Prymat do smaku
śmietana do smaku
sok z cytryny 1 sztuki
cukier waniiowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z jabłkami pieczony

Ryż gotujemy. Gotowy przelewamy zimną wodą i pozostawiamy w druszlaku by obciekł. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach a następnie polewamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Formę smarujemy lub obkładamy papierem i wkładamy na dno ryż i tak na zmianę z jabłkami. Na górze jednak musi być ryż. Górną warstwę posypujemy dość obficie cynamonem oraz cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Gotowe wkładamy do piekarnika i czekamy aż się ryż zarumieni ok 20 min. Gotowe podajemy ze śmietaną i cukrem. ( chyba że jabłka są słodkie to dajemy mniej cukru - ale to rzecz gustu i smaku ).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 06.09.2013 19:52
Ach przypomniałaś mi o tym pysznym daniu:)
caralajna 14.08.2012 08:34
mniam, aż czuję aromat
RenataZ-et 25.04.2012 20:38
ale smakowite :)
marchewka 20.09.2011 23:40
zapieczonego nigdy nie jadłam, ciekawe
IlonaAlbertos 12.07.2010 10:50
Też robię taki ryż z jabłkami :) Pychotka.
agnieszka189 08.07.2010 14:48
Już dawno nie jadłam, narobiłaś mi ochoty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak