Sposób przygotowania

Śledzie zalewamy letnią wodą i moczymy przez około 3 godziny, odcedzamy, kroimy w cienkie paski. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i buraki obieramy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, a pozostałe ugotowane warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną w proporcji 1:2, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pieprzem. W wysokiej misce układamy połowę ziemniaków zmieszanych z połową pietruszki, polewamy 2-3 łyżkami sosu majonezowego. Na to kładziemy warstwę buraczków, połowę śledzi i polewamy znowu kilkoma łyżkami sosu. Kładziemy połowę cebuli, całą marchew i kilka łyżek sosu. Następnie dajemy pozostałe ziemniaki z pietruszką, cebulę i śledzie. Polewamy grubą warstwą sosu, posypujemy drobno posiekaną zieleniną.

Komentarze

  • 4
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    dobra
  • 5
    original
    Opublikowano

    owocówka

    bardzo dobre
  • 1
    original
    Opublikowano

    lipka02

    ale slicznie:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Lubię.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Lotar

    ?wietna sa?atka !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !