Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

świńskie ryjki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 600 g
sól do smaku
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
masło 100 g
drożdże 40 g
cukier do smaku
śmietana ile zabierze
KIEŁBASA ŻYWIECKA 400 g
Goździki całe Prymat 1 opakowanie
jajko 1 sztuka
papryka marynowana 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: świńskie ryjki

drożdże rozcieramy z łyżką śmietany i cukrem, zostawiamy do wyrośnięcia
masło roztapiamy, studzimy
kiedy drożdże wyrosną łączymy i wyrabiamy
wkładamy na godzinę do lodówki
następnie dzielimy na części wałkujemy
na każdą świnkę potrzebujemy 2 kółka wycięte szklanką, 1 wycięte kieliszkiem i 2 trójkąty na uszy
jajko rozmączmy, kiełbasę kroimy w plastry, paprykę w mniejsze kawałki
na jednym krążku ciasta układamy kiełbasę i paprykę, smarujemy dookoła jajkiem, na nim układamy drugi krążek, dociskamy mocno, aby się skleiły, następnie doklejamy mały krążek, czyli ryjek, za pomocą wykałaczki robimy w nim otworki, następnie doklejamy uszy i wciskamy oczy z pieprzy lub goździków.
możemy zrobić świnki dziewczynki, doklejając im kokardę
świnki układamy na blasze, smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 do zrumienienia

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

leonkot 26.02.2012 10:06
a dziękuję :)
IZABELA29 16.01.2012 09:27
śliczne
iziona 21.10.2011 08:02
Jak na świńskie ryjki na talerzu to bardzo apetycznie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak