Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek marchewkowo- dyniowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 2 duże
cukier 4/5 szklanki
olej 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
marchew 1 szklanka startej
dynia 1 szklanka startej
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
rodzynki 2 garści
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek marchewkowo- dyniowy

Kroki postępowania

1
Jajka miksujemy z cukrem.
Krok 1 - Placek marchewkowo- dyniowy foto
2
Dodajemy olej i dalej miksujemy.
Krok 2 - Placek marchewkowo- dyniowy foto
3
Wsypujemy mąkę i miksujemy ciasto dokładnie na średnich obrotach.
Krok 3 - Placek marchewkowo- dyniowy foto
4
Dodajemy starte na drobnych oczkach: dynię i marchewkę oraz rodzynki w całości i dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Placek marchewkowo- dyniowy foto
5
Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, dokładnie mieszamy i wlewamy ciasto do małej keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Krok 5 - Placek marchewkowo- dyniowy foto
6
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180-190 stopni (do suchego patyczka). Gdy ciasto ostygnie, polewamy je domową polewą czekoladową,
Krok 6 - Placek marchewkowo- dyniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 23.02.2012 09:58
nie przepadam za ciastami jarzynowymi
Sarenka 09.12.2011 08:05
Słodycz ze zdrowiem!
Ewa6274879 20.10.2011 20:45
fajne, bo sezonowe i łatwe do wykonania ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak