Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ziemniaczana z serem pleśniowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 5 szt
rukola 20 dag
ser plaśniowy 15 dag
orzeszki piniowe 5 dag
oliwa 6 łyżek
ocet balsamiczny 1 łyżka
bazylia
oregano
cukier
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ziemniaczana z serem pleśniowym

Ziemniaki ugotować w mundurkach w posolonej wodzie,przestudzić,obrać i pokroić na ósemki.Ziemniaki ułożyć na blaszce,skropić 2 łyżkami oliwy i wstawić do nagrzanego do 200\"C.piekarnika i zapiekać aż będą rumiane.Orzeszki piniowe(albo słonecznik)uprażyć na suchej patelni.Z rukoli usunąć grube łodyżki,ser pleśniowy pokroić w kostkę.Do octu balsamicznego dodać sól i szczyptę cukru,gdy się rozpuszczą dodać 1/2 łyżeczki oregano i bazylii oraz pieprz,stopniowo dolewać oliwę i mieszać aż powstanie aksamitny sos.Rukolę wymieszać z ziemniakami i serem pleśniowym,polać sosem posypać orzeszkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak